fredag 7 december 2012

Tidig vinter i år


Redan i november laddade jag mina fröautomater. Det gäller att locka till sig matgäster tidigt. Sedan blir de trogna besökare. Den första som dök upp var ovanligt nog en entita.

Sedan kom de som jag väntat på: Två blåmesar och ett par talgoxar. På eftermiddagen slogs pilfinkar om plats. När man står en stund och iakttar spelet vid fröautomaten ser man att det blir lite orättvist. Mesarna hämtar ett frö, flyger till en gren och hackar fram fröet ur skalet. Sedan tillbaka igen och samma prodedur upprepas. Pilfinkarna och andra finkar sitter lugnt kvar på sin pinne och äter frö efter frö.


Skator bor i grannens äppelträd och kommer varje dag för att plocka nerfallna frön. Men de gör också desperata försök att få tag i fröna genom det lilla hålet i fröautomaten.

När snön kom dök det också upp ett par grönfinkar och en domherre. Men eftersom det var nysnö fanns inga frön på backen att plocka upp. Domherren gav sig iväg, men grönfinken körde undan en pilfink och tog plats vid matbordet. Det är nu läge att plocka fram fågelbordet. Sedan hoppas jag på även ovanligare besök. Men den 2 december kom en Större hackspett som tog plats framför de krossade talgbollarna. Där satt den ganska länge och åt i lugn och ro.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar